Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog

February 12 2014, 15:04

by The better life February 12 2014, 15:04 turkiye turkey турция

ЗДРАВНИЯТ ТУРИЗЪМ В ТУРЦИЯ 6/14

ЗДРАВНИЯТ ТУРИЗЪМ В ТУРЦИЯ 6/14

ЗДРАВНИЯТ ТУРИЗЪМ В ТУРЦИЯ 6/14

Най- голямото желание на хомосапиенс е било дълголетието

11.02.2014

Още в първобитната епоха най голямото желание на хомосапиенс е било дълголетието.А най-голямата мечта е Безсмъртието.В една от най древните легенди в историята Гилгамеш се разказва за дълго и изпълнено с премеждия пътуване на царя на Урук Гилгамеш от Месопотамия, за да открие тайната на вечния живот.След дълги усилия той открива тайната на цветето на вечната младост,откъсва го и се отправя към родината си, но по пътя посяда да си отдъхне край един кладенец и докато се къпе, една змия отмъква цветето и се подмладява след което самият той е принуден да се откаже от мечтите си за безсмъртие.

Лайтмотивът на поемата е недостижимостта на съдбата на боговете за човека и безполезността на човешките усилия в опитите да получат безсмъртие. Макар че хората не са тичали като цар Гилгамеш след безсмъртието,те винаги са желали да живеят по дълго,да се спасят от болестите и затова са предприемали трудни пътувания с тази цел.В античната епоха един от най важните центрове където са се стичали хората търсейки лек за болката си, е Бергама,а доктор Гален е прочутият лечител ,чието име се носи от уста на уста.

Болницата Гевхер Несибе в Кайсери е един от най- известните медицински центрове през 11 век,където са пристигали болни от далечни места.Медицинският център в Едирне открит през 15 век ,е отдавал значение не само на телесната, но и на душевните болести и затова привличал хората от целия район.Друг известен център разбира се е и болницата в Амасия,където главният лекар Шерафедин Сабунджуоглу също приемал стичащите се от далечни места пациенти.

Първоначално хората са предпочитали да посещават най- близките болници, но паралелно с развитието на транспорта са предприемали все по далечни пътувания ,дори и в трансокеански страни за да търсят лек за болката си.В началото на 20 век болните се лекували вече в санаториумите в Шевйцария, а в края на века вече търсят цяр в Америка.Разбира се, това не важи за обикновения народ, а за хора с добро материално състояние.

Всяка година хиляди хора имат нужда от лечение на тежки заболявания Много голям процент от тях се нуждаят от специфично лечение във високо специализирани лечебни заведения в чужбина.През последните години рязко нараства броя на пациентите, които избират медицинския туризъм като начин за разрешаване на здравните си проблеми. Бързоразвиващото се здравеопазване и отварянето на границите съвсем естествено води до увеличаване на възможностите за получаване на по-добри здравни услуги. Хората днес имат достъп до богата информация, която им позволява да избират най-доброто за себе си и семейството си в здравно отношение и то не само в рамките на собствената си страна, а в целия свят.

През последните 10 години една от страните привличащи най много туристи в здравния сектор е Турция.В тези Анадолски земи,където медицинската история датира от древни времена се стичат вече болни от много различни страни в света –от Афганистан и Германия, от Азерабйджан до Либия.С всяка година нараства потокът от чуждестранните гости и пациенти в Турция.Специално след 2010 година това увеличение добива по голямо ускорение.През 2011 година в Турция са пристигнали близо 150 хиляди болни от чужбина, а в края на 2012 година техният брой е вече 270 хиляди. Голяма част от чуждестранните пациенти предпочитат големите градове като Истанбул, Анталия и Анкара. Турция се оформя като основна дестинация за здравен туризъм.

От очни болести ,хирургически процедури, имплантация и липосукции до операции при сериозни заболявания,ортопедия и травматология - широк е спектърът на медицинските услуги в Турция. Турция има потенциала да въздейства сериозно на световния пазар за медицински туризъм в света. На границата между Европа и Близкия изток, Турция има какво да предложи в сферата на здравния туризъм. Mедицинските грижи в Турция са конкурентни, като качеството е на европейско ниво, а цените са сравнително по ниски. Болниците са нови и модерни,работят лекари с опит.Турция е относително изгодна и умереният климат също помага в това отношение. В класацията на 42 здравни заведения в света покривайки международните стандарти за качество Joint Commission International/ JCI Турция се нарежда на челните места според предоставяните здравни услуги на световно ниво. Турция привлича с изключително високото ниво на болниците,които осигуряват здравен туризъм за чужденци.Въведено е електронно здравеопазване.Услугите са с равен достъп за всички пациенти.Едни от най-важните неща са качеството и благоприятното географско разположение на страната.

Защо хората пътуват за лечение в света? Една от причините е липсата на възможност за лечение в тяхната страна, второто е по-високото качество на лечението, наличието на добри специалисти, намаления период за изчакване на лечението и чак на последно място е по-евтината цена на лечението. Всички тези условия се предлагат от здравния туризъм в Турция. Министерството на здравеопазването отделя голямо внимание на този въпрос и затова е поставена целта през 2015 година броят чуждестранните пациенти да нарастне на 500 хиляди, а до 2023 година- на 2 милиона души.трт

To be informed of the latest articles, subscribe:
comments

Go to top